Hoe vraag ik een Gezondheidsverklaring aan?

Wil je je examen doen? Dan heb je sinds november 2017 een Gezondheidsverklaring nodig. Een Gezondheidsverklaring vraag je aan bij het CBR. Zij bepalen of je ‘rijgeschikt’ bent en de weg op mag.

 

Hoe vraag je een Gezondheidsverklaring aan?

De Gezondheidsverklaring vraag je aan op www.mijn.cbr.nl. Om een Gezondheidsverklaring aan te vragen heb je een DigiD mét SMS-controle nodig. Heb je dit nog niet? Vraag deze dan eerst aan via www.digid.nl. Een DigiD aanvragen is gratis en het duurt ongeveer vijf dagen voor je hem binnen hebt.

Heb je een DigiD? Vul dan de Gezondheidsverklaring in. In deze vragenlijst worden vragen gesteld zoals rondom je lichamelijk en geestelijke gezondheid. Na het invullen betaal je je Gezondheidsverklaring met iDeal. Binnen vier weken ontvang je hierover bericht van het CBR. Daarna kun je je rijexamen laten inplannen door je rijinstructeur.

 

Heb je gezondheidsproblemen?

Heb je bij meerdere vragen ‘ja’ ingevuld? Dan is er in sommige gevallen een aanvullend onderzoek van een arts nodig of een rijtest. Vaak ben je dan toch ‘rijgeschikt’. Soms moeten er alleen een aantal maatregelen genomen worden zoals een bril of een aanpassing aan de auto.

Wil je meer weten over jouw gezondheidssituatie? Kijk dan op https://www.cbr.nl/mag-ik-rijden-als.pp.

 

Wat zijn de kosten?

De Gezondheidsverklaring kost €41. Dit betaal je aan het CBR zodat zij jouw rijgeschiktheid kunnen beoordelen. Daarnaast zit er bij deze prijs ook een eventuele rijtest in en adviezen over bijvoorbeeld aanpassingen aan jouw auto.

Kosten van een medisch onderzoek zijn niet inbegrepen in deze prijs. Ook de huur van een lesauto voor een rijtest zit niet in deze prijs.

 

Wil je meer weten?

Kijk dan eens op www.cbr.nl. Hier vind je alles rondom de Gezondheidsverklaring.

Bekijk de website van het CBR

Overige blogs